Heraldica

Majoritatea specialistilor sunt de parere ca heraldica a aparut in secolul XII in Europa apuseana si este indiscutabil legata de evolutia echipamentului militar si a decoratiunilor acestuia.

La turnirurile unde diferiti cavaleri se intreceau pentru glorie, onoare sau chiar mana unei domnite, exista un personaj denumit “heraut des armes” a carui sarcina era sa prezinte insemnele cavalerilor. De la acest “heraut” provine si denumirea heraldicii de astazi.

Cea mai veche reprezentare heraldica romaneasca pastrata pana azi o regasim pe sigiliul pus de Mircea cel Batran pe tratatul cu Polonia, la 1390. Simbolurile prezente atunci se regasesc si in stema de azi a Romaniei: acvila, crucea, soarele si luna. Neindoielnic este faptul ca preocuparile heraldice ale domnilor romani sunt mai vechi de atat, insa nu s-au mai pastrat.

Stema Romaniei simbolizeaza statul roman national, suveran si independent, unitar si indivizibil si se compune din doua scuturi suprapuse: scutul mare si scutul mic.

Scutul mare, pe albastru, are o acvila de aur cu capul spre dreapta, cu ciocul si ghearele rosii, cu aripile deschise, tinind in cioc o cruce ortodoxa din aur, in gheara dreapta o sabie, iar in gheara stinga un buzdugan.

Pe pieptul acvilei se gaseste scutul mic sfertuit cu insitiune:

a) in primul cartier este stema Tarii Romanesti: pe albastru, o acvila de aur cu ciocul si ghearele rosii, tinind in cioc o cruce ortodoxa de aur, insotita de un soare de aur la dreapta si de o luna noua de aur la stinga;

b) in cartierul doi este stema Moldovei: pe rosu, un cap de bour negru, insotit de o stea de aur intre coarne, cu cinci raze, de o roza cu cinci foi la dreapta si de o luna conturnata la stinga, ambele de argint;

c) in cartierul trei este stema Banatului si Olteniei: pe rosu, peste valuri naturale, un pod de aur cu doua deschideri boltite, din care iese un leu de aur tinind un palos in laba dreapta din fata;

d) in cartierul patru este stema Transilvaniei, cu Maramuresul si Crisana: un scut taiat de un briu rosu ingust; in partea superioara, pe albastru, o acvila neagra cu ciocul de aur, iesind din briul despartitor, insotita de un soare de aur la dreapta, de o luna de argint conturata la stinga; in partea inferioara, pe aur, sapte turnuri rosii, crenelate, dispuse pe doua rinduri, patru si trei;

e) in insitiune sint reprezentate tinuturile Marii Negre: pe albastru, doi delfini de aur afrontati, cu cozile ridicate.

Mai multe detalii despre heraldica le puteti gasi aici!

Gratis! Gratis! Gratis!

Daca doriti sa aflati mai multe despre heraldica si despre intelesul simbolurilor folosite puteti descarca cele doua carti in format electronic pe care e-Xplora are placerea sa vi le ofere. Este de ajuns sa dati clic pe copertile alaturate!

Gratis! Gratis! Gratis!

Nou!!! Acum va puteti crea propriul blazon folosind un program simplu.

Atentie! Acest program a fost creat de Pete Barrett, se numeste Blazon95 si nu poate fi folosit in scopuri comerciale. Va rog cititi cu atentie fisierul Blazon text. De asemenea, este necesar sa aveti instalat programul de arhivare WinZip.

Pentru descarcare clic aici.

[Pagina start] [Istorie] [Heraldica] [Muzee de istorie] [Legaturi utile] [Despre mine]