Dracula

 

A fost Vlad Tepes vampir?

In primul rand trebuie sa subliniem, pentru cei care urmaresc cu infrigurare filmele “horror”, ca Vlad Tepes - caci acesta este numele cu care a intrat in istorie - nu a fost si nici nu este un vampir. Mai mult, Vlad Tepes a fost nepotul unui alt mare domnitor al Tarii Romanesti, si anume Mircea cel Batran. In plus, a fost var cu Stefan cel Mare, legendarul domnitor al Moldovei. Vlad Tepes, alias Dracula, a ocupat, la randul sau, tronul Tarii Romanesti in trei randuri, asta intamplandu-se pe la mijlocul secolului al XV-lea.

Cum s-a ajuns de la Tepes la Dracula?

Vlad Tepes s-a nascut in jurul anului 1430 in Sighisoara. La cativa zeci de metri departare de turnul cu ceas al cetatii se afla casa in care a locuit si care este in prezent marcata printr-o mica inscriptie. Tatal sau era cunoscut sub numele de Vlad Dracul. Si asta pentru ca fusese investit de catre Sfantul Imparat Roman Sigismund cu Ordinul Dragonului. Cum de fapt dragonul este simbolul diavolului s-a ajuns la numele de Drac. In consecinta, Vlad Tepes a devenit “Draculea” sau “Dracula”, adica fiul Dracului. Aceasta denumire a lui se pare ca a fost mai populara in vestul Europei, acolo unde faima sa a fost propagata de catre scrierile sasilor ce au avut de indurat de pe urma sa. Acestia au adaugat ceva “condimente” povestilor lor, prezentandu-l pe Tepes ca pe un monstru ce se hranea cu organele interne ale victimelor sale trase in teapa si band din sangele lor. Deoarece dreptul la replica nu era legiferat in acea perioada povestirea lor a ramas si s-a propagat sub aceasta forma.Aceste povestiri deformate au fost preluate si prelucrate mai tarziu de “un mare autor”, pe numele sau Bram Stoker, care in anul 1897 a publicat de acum celebrul roman de groaza/fictiune “Dracula”. Din acest moment incepe confuzia dintre vampirul descris in poveste si printul valah cu porniri sadice. Cert este ca, vrem nu vrem, Dracula a intrat in constinta publica vestica ca fiind un personaj teribil si care este insetat de sange. Alaturi de un alt “erou al neamului” - N. Ceausescu el sporeste faima Romaniei de tara “exotica” si rebela, ce nu se incadreaza in tiparele civilizatiei occidentale.

Ce a insemnat pentru noi Tepes?

Noi romanii il cunoastem pe Vlad ca fiind un domnitor crud, dar drept, care a reusit cu succes sa tina cetele de ieniceri si spahii la respect. Cum putea face acest lucru un domnitor al unei tari mici, dar incapatanate sa ramana libera, in fata unei armate coplesitoare? Simplu! Ducand un razboi psihologic si de gherila. Asta insemna ceea ce au facut si ceilalti domnitori, adica: parjolirea pamantului, otravirea fantanilor, etc. Elementul “de noutate” adus de Tepes este insa reprezentat de tragerea in teapa in sistem “en-gros” a turcilor prinsi. Cu un simt artistic de un macabru incontestabil el a poruncit ca marimea tepei sa fie in concordanta cu gradul militar ar victimei. Toate aceste lucruri au reusit sa-i descumpaneasca pe turci si sa-i determine sa amane indefinit “curatenia” pe care doreau s-o faca in Tara Romaneasca.

Castelul Bran = castelul lui Dracula?

Un alt lucru care tine de “basmologia” moderna se leaga de cetatea Bran, “castelul lui Dracula”. Nimic mai fals! Cetatea de scaun a Tarii Romanesti era la acea vreme Targoviste, iar fortareata lui destinata apararii in caz de invazie se afla la Poienari, pe Arges. Castelul Bran era la vremea lui doar o fortareata destinata sa apere Vama ce dijmuia negustorii din Transilvania si Tara Romaneasca care faceau comert pe aceasta ruta de acces. Este posibil ca Tepes sa fi trecut sau poposit la Bran, dar doar atat.... Nu spuneti asta turistilor, o sa-i dezamagiti!

Pentru mai multe detalii clic aici!       Pentru a vedea imagini ale castelelor de la Bran si Poenari clic aici!

[Pagina start] [Istorie] [Heraldica] [Muzee de istorie] [Legaturi utile] [Despre mine]