Tiganii

Cine sunt tiganii?

Mare lucru nu se stie despre ei, in buna parte din cauza lipsei marturiilor scrise. Totusi, pe baza asemanarilor lingvistice s-a ajuns la concluzia ca originea lor se afla in India. De altfel si asemanarea fizica este un alt argument in sprijinul acestei teorii. Limba vorbita de ei se numeste “romani” sau “romanes”.

Cum au venit tiganii?

Se presupune ca tiganii au venit acum o mie de ani din Asia si au atins granitele Imperiului Bizantin, unde probabil din cauza culorii au fost confundati cu Egiptenii. De aici au ajuns pe teritoriul Bulgariei si Greciei de astazi, iar de aici au fost impinsi mai departe, de catre turcii ocupau Bizantul, spre intreaga Europa. Astfel ca pe la 1400 cam toate popoarele au luat act de prezenta acestor “egipteni”.

De ce “tigan” si nu “rom”?

Pentru ca in greaca egiptean se pronunta “Agiptianos”, denumirea s-a raspandit ca atare luand forma de “Gypsy” in engleza, “Gitan” in franceza si “Gitano” in spaniola. Alte natii au preferat sa ramana la varianta de origine slava, data de sarbi, si anume “cingarije”. A se nota aici ca litera “c” in sarba se pronunta “t” (tz). De aici vine si denumirea lor in italiana “Zingari”, in maghiara “Tigoniuk” si in romaneste “Tigan” - toate pronuntandu-se cu “tz”. Cu toate ca astazi reprezentantii comunitatii roma/tiganesti incearca sa ne convinga ca “tigan” este o forma peiorativa, trebuie remarcat ca nu forma ci fondul are conotatia respectiva, dar asta este cu totul o alta poveste.

De ce au ramas in numar asa mare in Romania?

Raspunsul este foarte simplu: au fost facuti robi. Fie ca au fost facuti robi pe masura ce intrau in Tarile Romanesti, fie ca erau luati prizonieri de la cetele tataresti pe care le insoteau, un lucru este cert. Au fost luat robi. Asta insemna practic legarea de pamant. Acest lucru nu trebuie sa ne mire, avand in vedere faptul ca in Evul Mediu libertatea nu era pentru oricine, insasi “oamenii pamantului” (valahi, moldoveni sau ardeleni) fiind in numar mare in starea de iobag sau serb - statut nu cu mult diferit de cel de rob. Aceasta situatie s-a perpetuat pana la mijlocul secolului XIX, cand au inceput sa fie eliberati pe categorii.

O scurta clasificare a tiganilor.

In functie de “calificarea” pe care o aveau tiganii se imparteau in mai multe categorii “profesionale”:

  • rudari sau aurari - cei care cautau aur pe cursul raurilor
  • caramidari - fabricau caramizi
  • ursari - dresau ursi pe care ii puneau sa danseze la targuri
  • lingurari
  • laiesi - fierari
  • netoti - un fel de “fara ocupatie”, traind din furturi

In epoca moderna au mai aparut si alte categorii sau specializari (gabori, cocalari, etc) 

[Pagina start] [Istorie] [Heraldica] [Muzee de istorie] [Legaturi utile] [Despre mine]