Ungurii

Pentru noi romanii este estul de neclar cum au ajuns ca ungurii sa ne fie “popor vecin si prieten”, cum se sustinea in propaganda oficiala de dinainte de 1989. Tot ce stim este ca, in principiu, i-au asuprit de-a lungul timpului pe romanii din Transilvania, iar din cand in cand s-au mai razboit si cu Tarile Romane.

Eu cred ca a venit timpul sa ridicam valul istoriei de pe spinoasa relatie romano-ungara si sa spunem lucrurilor pe nume, fara a tine in mod evident partea cuiva. De aceea, va invit sa parcugeti randurile de mai jos cu speranta ca veti afla lucruri noi si interesante, de natura sa puna intr-o lumina noua relatia “problema”.

  • Si totusi, cine sunt stramosii ungurilor?
  • Stefan cel Sfant - crestinatorul maghiarilor

Si totusi, cine sunt stramosii ungurilor?

Daca noi ne tragem din “Decebal si Traian”, asa cum scria in manualele de istorie scolara - desi acest lucru pune un mic semn de intrebare relativ la care dintre cei mentionati juca rolul “mamei” si care cel al “tatalui”- haideti sa vedem de unde vin ungurii... sau maghiarii... sau hunii...

 Hunii, ca si maghiarii, au fost un “popor” migrator ce a ajuns in Europa, venind dinspre Asia, in jurul anului 376 e.n. Prin cruzimea lor si prin jafurile si stricaciunile produse ei au devenit o sperietoare a lumii civilizate de atunci. Conducatorul lor, Atilla, a fost denumit “biciul lui Dumnezeu”, asta pentru ca locuitorii crestini ai Imperiului Roman de Apus credeau ca toate nenorocirile produse de acesti huni sunt de fapt o pedeapsa data de Dumnezeu pentru pacatele comise de ei.

La 500 de ani dupa aceste evenimente (cca 896 e.n.) este randul altui popor migrator sa-si faca simtita prezenta, venind tot din Asia. Numele lor era de “maghiari”. Pentru ca pentru prima jumatate de secol ocupatia lor de baza a fost tot jaful ei au fost confundati de istoricii timpului cu hunii. Este posibil sa existe un oarece grad de rudenie indepartat intre cele doua neamuri, insa a spune ca ungurii de astazi sunt stramosii hunilor este gresit! In vreme ce hunii erau mai degraba mongoli, maghiarii fac parte din familia popoarelor fino-ugrice. Interesant este faptul ca aceasta “contopire” dintre huni si maghiari este promovata chiar de legendele si miturile unguresti, ungurii de azi avand credinta ca ei se trag din huni.

Stefan cel Sfant - crestinatorul maghiarilor

Dupa o perioada relativ mare, in care maghiarii au inregistrat succese militare in toate colturile Europei, a venit momentul in care germanii, condusi de Otto I “cel Mare”, sa puna capat acestei amenintari continue. In 955 maghiarii au suferit o infrangere zdrobitoare in fata armatelor acestui rege. Consecinta acestui fapt este ca ei s-au cantonat in spatiul dat de campia Panonica si Carpati. Aici apare, in mod providential, regele Stefan (mai tarziu canonizat si devenit “cel Sfant”) care reuseste nu numai sa-i impiedice pe maghiari sa se risipeasca, dar si sa-i sedentarizeze si - foarte important - sa-i crestineze. Intre cele doua religii importante, catolicism si ortodoxie, reprezentate de Roma si Constantinopol, ei aleg in cele din urma catolicismul.

Una din cele mai venerate obiecte si simboluri ale maghiarilor a devenit de atunci coroana acestui maret rege, simbol al libertatii si independentei, ea fiind expusa la Muzeul National din Budapesta. Ceea ce nu se cunoaste insa este faptul ca aceasta coroana nu este a lui Stefan! De ce? Pentru simplu motiv ca, in urma unui proces de datare, s-a desoperit ca ea a fost fabricata in doua etape, amandoua la multi ani dupa ce respectivul a trecut in lumea celor drepti.

Daca cele cateva idei de mai sus au reusit sa va atraga atentia si interesul, speram atunci ca veti mai reveni pe sit pentru continuare care se va face in momentul actualizarii.    

[Pagina start] [Istorie] [Heraldica] [Muzee de istorie] [Legaturi utile] [Despre mine]